Zdeněk Ležatka

Soudruzi doktoři, my vás potřebujem!!!!!

8. 02. 2011 22:51:21
Tak tahle věta zazněla z tribuny na jedné z předlistopadových prvomájových prezentací stád ovcí v Olomouci ve chvíli, kdy bylo kolem ní hnáno stádo zdravotníků. Vysvětlení pro mladší a zapomnětlivé: stáda se dělila na obyčejná, do kterých patřili i výše zmínění zaměstnaní ve zdravotnictví a plemenná, tvořená dělníky a rolníky.

Komentátor, odpovědný za zdárný průběh prezentace, evidentně vypadl z role, neboť u žádného jiného obyčejného stáda se nezmínil, že by ho vrchnost potřebovala. Patrně si uvědomil, že kdykoliv dostupný lékař je se svými znalostmi nenahraditelný, neboť bebínka na direktivy OV KSČ z nepochopitelných důvodů nereagovala a zlobit nepřestávala. To v lepším případě. V tom horším posílala neomezené vládce nad osudy 15 milionů občanů za zvuku smutečního pochodu přímo do jejich vysněného komunismu.

Dneska si většina mých spoluobčanů, na rozdíl od předlistopadového příživníka na tribuně, toto elitní postavení lékařů neuvědomuje. Netuší, že žádná z polistopadových Vlád nepřestala pohlížet na naše lékaře jako na mírumilovné stádo, kterému nevadí porušování zákoníku práce a které se spokojí s podprůměrnou hodinovou mzdou za celoživotní náročné vzdělávání a 24hodinovou zodpovědnost. A hlasitě se divila, když si v březnu loňského roku lékaři udělali s jednadvacetiletým zpožděním svoji sametovou revoluci.

Co jste říkal, spoluobčane? Že není sametová, když od března nechají umírat bezbranné starce, ženy, děti a miminka? Vydali snad nějaké prohlášení, které mi ušlo, že budou blokovat vstupy do nemocnic, zabraňovat sanitkám se zraněnými ve vjezdu do nich, že 1. března obsadí operační sály tak jako někteří z nás čas od času způsobují nezanedbatelné ztráty nám všem tím, že obsadí dopravní prostředky nebo blokují veřejná prostranství, popřípadě znemožňují provoz na komunikacích? Nevydali. Lékaři pouze upozornili na to, že jsou nenahraditelní. A Vládě dali celý rok na to, aby proměnu mírumilovného stáda na sebevědomou nenahraditelnou elitu mohla bez problémů organizačně zvládnout.

Nemohou přece za to, že Vláda a závislé sdělovací prostředky je do konce loňského roku v našich očích zesměšňovaly a zároveň podporovaly drastický nátlak vedení nemocnic na rozbití koordinované akce DO. Nemohou ani za to, že po oznámení výpovědí 3837 neskutečně odvážných lékařů vynakládá Vláda nemalé finanční prostředky na jejich diskreditaci v médiích.

Ale můžete být klidný, spoluobčane. Na rozdíl od zmanipulované většiny z nás pokládá Vláda výzvu DO za oprávněnou. Pouze se bojí, že ti ze spoluobčanů, kteří ani po tolika letech nedosáhli myšlenkové úrovně předlistopadového příživníka z olomoucké tribuny, by svoje mzdové požadavky podpořili okupací pracovišť. Zvlášť, když pan Prezident má pro tenhle způsob nátlaku pochopení. Ale svoji zodpovědnost za miminka od března si vláda setsakramentsky uvědomuje a proto lékařům splní nejpozději do 28. února všechny jejich požadavky, na kterých budou k tomu datu trvat. Kdyby například požadovali, aby ministr zdravotnictví v hlavním vysílacím čase televize, sedě během vysílání zpráv v oslovské lavici, stokrát opsal před diváky větu „nebudu štvát občany proti lékařům“, tak ji stokrát opíše, protože bez nich mu ta miminka samozřejmě budou od března jedno po druhém umírat.

Samozřejmě za předpokladu, že lékaři bez výpovědí splní svůj slib a podpoří tlak svých statečnějších kolegů na vládu tím, že vypoví zaměstnavatelům během února dohody o přesčasech. A bez takto 21 let porušovaného Zákoníku práce nebudou ani Vláda, ani kraje už schopny zajistit pro nás 24hodinový lékařský servis, ani kdyby žádné výpovědi nikdy podány nebyly. A lékaři ve výpovědi? Svými požadavky upozornili vládu na největší nedostatky systému a dokopali ji k příslibu jejich odstranění. Ale jestli se jim vláda neomluví za celostátní očerňovací kampaň placenou z našich daní a oni v otázce svých platů přesto ustoupí nebo jestli jedinému z nich bude způsobena účastí v akci DO újma, tak zaslouží všichni zahnat ke zdi do kruhové místnosti s dlouhým bičem uprostřed.

Před vytažením bílé vlajky by si ale měli uvědomit, že jsou jediní, kterým Vláda po volbách naslouchá. S překvapením zjišťujeme, spoluobčane, že co po léta nešlo, vláda pod jejich tlakem řeší. Měli by toho využít a uvědomit si, že jsou i jiné elity z věd technických nebo přírodních, které naše děti a vnoučata potřebují proto, abychom se za pár let nestali rozvojovou zemí. A že žádný tlak na vládu vyvinout nemohou, neboť jejich absence se neprojevuje během minut, jako u lékařů, ale během roků až desetiletí. Ale co ta Vláda může dělat, spoluobčane, když je odvislá od naší vůle a my jsme většinově spíš na ty pastelky zdarma? Neuvítala by nakonec jejich tlak? Před volbami by nám budoucí vládci mohli říkat: my jsme vám chtěli dát pastelky hned teď, ale když ty nenahraditelný potvory doktorský požadují investice do rozvoje, z kterého během následujících čtyř let nebudete mít zhola nic.

Tak co poradit lékařům, aby nemuseli ke zdi a zároveň Vládě neumazali obraz zodpovědného hospodáře? Co kdyby Vládě půjčili? Co tak sjednat s ní od 1. února nové platové výměry s legendárním 1,5 až 3násobným navýšením, nechat si vyplácet dnešní stav a zbytek jí bezúročně půjčovat každý měsíc po dobu jednoho roku. A pokud by úhrada dlužné částky z reforem zdravotnictví byla nad schopnosti Vlády, pořád by měla v záloze Státní rozpočet na rok 2012, do kterého by mohla dluh zahrnout. Jinak by od února 2012 dlužná částka narůstala o obvyklá %.

Podmínkou dohody by mělo být také vládní prohlášení s omluvou lékařům a se zakotvením povinnosti Vlády zveřejnit všechny subjekty a aktivity, které objednala pro celostátní mediální kampaň namířené proti lékařům, včetně zveřejnění nákladů. A po jednotlivých členech Vlády a poslancích by lékaři měli požadovat jednoznačnou omluvu za urážky lékařů, a pokud by měli námitky, tak je ignorovat v příštích volbách.

Po vedení nemocnic by lékaři měli požadovat dodatečné vyplacení ročních odměn, které byly pracovníkům ve výpovědích odepřeny a po zřizovatelích odvolání vedení v těch nemocnicích, kde nepochopili roli výkonných pracovníků v organizaci.

A co poradit Vládě? Co kdyby z databáze EU vygenerovala pro každý členský stát každý rok přehlednou tabulku poměrů mezi platy jednotlivých skupin zaměstnanců a celostátním průměrem? Každá skupina státních zaměstnanců by porovnáním s ostatními státy zjistila, zdali je v Evropské platové lize na špici tabulky nebo na chvostu. A zdali jsou její nároky hanebné nebo oprávněné. A vláda by nemusela střílet od boku, jako při nedávném provokačním nástřelu v případě sester. Nemusela by vůbec ... ...... No ano, spoluobčane, právě Vám to došlo. Vláda by přece vůbec nemusela platovou politiku řídit. Mzdové prostředky by uvolňovala na vlastní zodpovědnost před budoucími voliči podle okamžitého finančního zdraví státu a úkolem úředníka by bylo pouze aplikovat postup, vedoucí k přesunu peněz k nejvíce podhodnocené skupině. Platové rozvrstvení jednotlivých skupin zaměstnanců by se přestávalo lišit od vyspělých zemí a ekonomická emigrace by se rapidně snížila. Tripartita by ztratila smysl a odbory by se mohly vrátit ke své původní nezastupitelné roli, hledání rovnováhy mezi zájmem podniku a zaměstnanců. Ale čím by nás pak ty politické strany uplácely, když by vítězná strana přišla o možnost přerozdělování mzdových prostředků? Na to jsi nepomyslil, spoluobčane? Přece nebudou na stará kolena zpracovávat smysluplné programy. A co kdyby jim nakonec ještě k tomu vyšlo, že i po navýšení platů těm otravným doktorům jsou u nás lékaři ve srovnání s okolními státy pořád na chvostu? Nevím, jak Vy, spoluobčane, ale kdybych já měl patřit do té sdělovacími prostředky zblbnuté většiny, tak bych se před lékaři musel stydět až do konce svého života a na jeho úplném konci bych společně s medvědem Grizlym šel zdechnout do houští.

Autor: Zdeněk Ležatka | karma: 37.67 | přečteno: 4696 ×
Poslední články autora